dinsdag 31 maart 2009
De Rotterdamse creatieve wereld in kaart gebracht
Gisterenavond vond er in Dek22 in Rotterdam weer een vlagplantsessie plaats van het Design Platform Rotterdam.
Naast een hoop ontwerpers, gemeenteraadsleden, mensen van het Ontwikkelbedrijf Rotterdam waren er vertegenwoordigers uit de vastgoedwereld aanwezig. De discussie spitste zich nogal toe op de huisvesting van creatieven. Terwijl dat vandaag de dag geen issue meer is gezien de enorme toename aan (commerciële) werkruimtes als de Creative Factory, Schiecentrale, RDM Complex, Post CS, Machinefabriek etc. Ook op Rotterdam Zuid schieten de zelfstandige vestigingsplekken voor autonome kunstenaars als paddestoelen uit de grond. Complete kunstroutes ontstaan als assen door de stad. Leve de crisis, worden mensen creatiever?
Naar mijn idee moet het meer gaan over verbinden. Verbindingen tussen de industrie, de medisch sector, de overheid, de zakelijke dienstverlening, het onderwijs en de creatieve industrie. Wat kunnen die voor elkaar betekenen? Hoe weet een accountant dat hij door Rotterdams design zijn kosten kan verlagen of een consistentere boodschap communiceert?
In één van de pitches "I have dream.." werd een idee gepresenteerd voor een Design Centrum in de stad. Een centrale plek waar iedereen in contact kan komen met design en haar ontwerpers. Een paar jaar geleden bezocht ik het Deense Design Centrum in Kopenhagen. Dit is een goed voorbeeld van een dergelijke plek. Als design een prominente positie in de creatieve stad wil innemen dan moet eerst de waarde ervan inzichtelijk worden gemaakt. Vervolgens kunnen ontwerpers met het Rotterdamse bedrijfsleven, overheid en onderwijs aan de slag om aansprekende cases te maken.
maandag 30 maart 2009
8 uur overwerken voor het goede doel
Om 23.00 uur (ja we waren nog wakker..) mocht ik na een ontspannende yoga sessie de deelnemers meenemen in de wereld van creativiteitstechnieken en online marketing. Twee van mijn passies die ik graag door middel van concrete voorbeelden bij elkaar breng.
Op de vraag hoe de goede doelen ideeën verzamelen en vertalen naar concrete online toepassingen werd het wat stil. Brainstormen is dan toch het meest genoemde antwoord. Het blijkt dat technieken als mind mapping en systematic inventive thinking dan nieuwe creativiteitsvormen voor ze zijn.
Over mind mapping heb ik al eerder geschreven en er zelfs een hele website voor gemaakt. Systematic inventive thinking (SIT) is een wat minder bekende techniek. In plaats van sterk out-of-the-box denkend, hou je rekening met een bestaand product, dienst of productieproces. Vervolgens ontleed je deze in herkenbare bouwstenen waaruit het product, dienst of proces is opgebouwd. Tijdens de tweede stap ga je bouwstenen verwijderen, vervangen, kopiëren, de symmetrie verbreken, afhankelijkheden creëren, bouwstenen opdelen of herschikken of met elkaar verbinden. Vaak voegen mensen elementen of functionaliteiten toe omdat men waarde wil toevoegen. Door bouwstenen te verwijderen kan je, hoe gek dat ook mag klinken, ook waarde toe omdat je bijvoorbeeld een product lichter, simpeler of gebruikersvriendelijk maakt.
In de derde stap visualiseer je nieuwe producten, diensten of het productieproces. Hier volgt de functie de vorm. Tot slot ga je op zoek naar nieuwe gebruiksmogelijkheden en het onderscheid ten opzichte van andere producten, diensten of processen.
Voor de goede doelen kwamen we vooral tot het inzicht dat er heel veel mogelijkheden liggen op het gebied van verbinden. Online partnerships met organisaties en partijen (banken, onderzoeksinstellingen etc.) die de goede doelen steunen in communicatie en media waardoor het goede doel meer armslag krijgt en nieuwe donateurs kan werven. Partners krijgen een invulling op maatschappelijk verantwoord ondernemen en kunnen producten ontwikkelen die aansluiten bij de verschillende doelgroepen binnen het donateursbestand. Twee vliegen in één klap.
Ook aardig om te zien dat de meeste goede doelen nog steeds traditionele kanalen in zetten om donateurs te werven en naamsbekendheid te vergroten. Door middel van voorbeelden van Youtube kanalen, online fora en communities, donatie widgets en online co-creatie platforms te laten zien ontstond er veel enthousiasme over alle mogelijkheden op het internet. De bal ligt nu bij de goede doelen om in tijden van bezuiniging effectiever en efficiëntere kanalen en media in te zetten om de relatie met de donateurs te versterken en nieuwe te werven.
dinsdag 24 maart 2009
Privacy 2.0
Niet dat er iets te verbergen valt, maar toch een raar idee dat je op deze wijze van iedere Amazon klant zijn lees voorkeuren kan inzien. Ben benieuwd wanneer iemand dit commercieel gaat uitbuiten. Ik wacht nu al op de eerste mailing van het ECI.
zondag 22 maart 2009
Van Crisis naar Project - nieuwe kansen voor co-creatie in stedenbouw
Afgelopen vrijdagavond vond er een lezing plaats in het Nederlands Architectuur Instituut over hoe ondanks de de Credit Crunch professionals (architecten en stedenbouwkundig) en gemeenschappen op een positieve manier met de gevolgen van de crisis om kunnen gaan: tips voor creatief crisismanagement.
Bizar om te zien hoe hele wijken en voorsteden in de Verenigde Staten ontvolkt worden en mensen in tenten in parken wonen terwijl hun huizen leeg staan of voor $ 500 worden verkocht. Je vraagt je af of financiële instelling en gemeenschappen baat hebben bij leegstand.
Als oplossing werd gesproken over overbruggingskredieten, herfinanciering van hypotheken en investeren in duurzame woningen (zowel qua materiaalgebruik als isolatie).
Los van het hele financiële vraagstuk is het interessant om te onderzoeken of de huidige situatie een kans biedt om toekomstige bewoners hun eigen stad of buurt vorm te geven. Projectontwikkelaars en corporaties hebben het moeilijk in tijden van een vastgelopen woningmarkt. Helpt dan bijvoorbeeld een online community waar bewoners inspraak krijgen in hoe hun woonomgeving en woning er uit gaat zien?
Nieuwbouwprojecten worden vaak gekenmerkt door een matige communicatie tussen gemeente, bouwer / aanmemer en kopers. Een online community help kopers dan elkaars vragen te beantwoorden, zich te verenigen bij problemen en een sterkere cohesie te creëren tussen de bewoners onderling.
Financiële problemen worden er niet mee opgelost maar de vastgoedbranche zou er goed aan doen om een volgende stap te zetten in online communicatie. Van ieder bouwproject is inmiddels wel een aparte website. Eénrichtingsverkeer in communicatie is hier wel schering en inslag. Laten ze een voorbeeld nemen aan de gemeente Smallingerland. Co-creatie in vastgoedland zal Nederland een kleurrijker beeld geven, misschien eerst maar de tentoonstelling in het Nai bezoeken.
zondag 15 maart 2009
Hoe laat je in tijden van crisis je koopwoning er uit springen?
De enorme keus in koopwoningen leid tot veel vergelijkingsmateriaal. En dat is te merken, woningen worden moeilijk verkoopbaar door het grote aanbod. Een volledig virtuele tour met panorama foto's en interactieve plattegronden biedt dan uitkomst. Want om potentiële kopers te motiveren om überhaupt je huis op hun wensenlijstje te zetten zal je moeten voldoen aan een belangrijke voorwaarde: je woning moet er tussen al die tienduizenden huizen uitspringen met een super professionele presentatie.
Huizen die niet goed gepresenteerd worden staan langer te koop. Het risico is dat deze woningen voor een lagere prijs verkocht worden.Door de crisis zijn mensen voorzichtiger geworden met het kopen van een huis, de gevolgen hiervan kunnen groot zijn.
Voor veel huizenverkopers betekent dit: dubbele lasten en stress. Dit is te voorkomen met een goede presentatie van de gehele woning en de buitenruimte. Dat betekent een opgeruimd en schoon huis, overzichtelijke loopruimtes, neutrale kleuren en veel licht.
De ruimte moet goed in te schatten zijn, de kijker moet zichzelf in deze ruimte kunnen zien wonen. Dat doe je door de bezoeker de mogelijkheid te bieden online door de woning te lopen. Niet met schokkerige videobeelden maar met kwalitatief hoogstaande fotografie die samengesmeed wordt tot een volledige rondwandeling door uw woning. De potentiële koper bepaalt zelf tijdens de online rondleiding wat hij wil zien en vraagt in het beeld extra informatie op over specieke eigenschappen van uw woning. Vanzelfsprekend is het belangrijk om in dit beeld een goede sfeer te creëren, bij de eerste indruk wordt onbewust al bepaalt of iemand het huis gaat kopen. Hoe beter het geheel, hoe groter de kans van slagen.
Het is belangrijk dat huizenverkopers ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen het huis mooi vinden.Dat betekent dat het huis geneutraliseerd moet worden. Een neutraal huis vinden de meeste mensen prettig omdat ze hun eigen inrichting en woonwensen makkelijker kunnen doorvoeren.
Een groot knelpunt in de huizenmarkt is de doorstroming. Huizenkopers willen eerst hun eigen huis verkopen voordat ze tot aankoop van een nieuwe woning overgaan. Om deze visieuze cirkel te doorbreken zal dus ook de huizenkoper zijn eigen huis op een aantrekkelijkere manier moeten presenteren. Met een 360 graden panorama tour slaan zowel de huizenkoper als de huizenverkoper twee vliegen in één klap.
Gezichtsherkenning i.c.m. Augmented Reality
Punt is wel dat op netwerk bijeenkomsten het veel tijd kost om er achter te komen wat andere bezoekers doen. Je loopt immers niet meteen weg als je niet een gemeenschappelijk belang of interesse hebt. Netwerk evenementen van kleinere schaal waar personen de tijd hebben om zich in 2 minuten te presenteren vind ik dan ook een verademing. Mensen kunnen daarna meteen op elkaar afstappen en concrete vragen aan elkaar stellen.
Terugkomend op de gezichtsherkenning en augmented reality zijn er zo 'blogstormend' zinvolle toepassingen te bedenken waarbij in kledingwinkels meteen de juiste maten kleding worden voorgeselecteerd op basis van gezichtsherkening. Een camera in de winkel scant je gezicht en toont welke producten in jouw maat op voorraad zijn en welke aansluiten bij je eerder opgebouwde profiel en smaak. Een beetje vergelijkbaar met de suggesties op Amazon.com. Of willen consumenten rondstruinen en zelf die ene speciale broek ontdekken? Wellicht voor mannen die niet van winkelen houden een ideale oplossing. Ren een winkel in, scan je gezicht en binnen 5 minuten heb je een stapel kleding voor je liggen die past, afrekenen en vervolgens lekker het terras op...
woensdag 11 maart 2009
360° virtuele tour versus video
Tien jaar geleden deed de panorama foto online zijn intreden. Met een 360° beeld werden potentiële huizenkopers verleid om een bezichtiging te maken. Inmiddels lijkt de 360° panorama in de vergetelheid te zijn geraakt en is video hot. Mede dankzij youtube en het gemak waarmee iedereen een filmpje kan maken, bekijkt de koper online via een video zijn toekomstige huis.
Maar hebben we 360° beelden niet te snel in de hoek geschoven? Reden voor Sotopia concepts om op basis van onze flash technologie een 360° virtual tour te maken en deze te vergelijken met videopresenties van Housemovie.nl en ABC development.
Wat opvalt is dat de video's alleen lineair zijn te bekijken. De bezoeker leunt achterover en bekijkt passief het filmpje. Zelfs als de mogelijk bestaat om per ruimte een aparte video te bekijken, ben je gedwongen om het scenario van de filmer te volgen. Daarnaast is het beeld onscherp en wazig.
Dat nieuw dus niet altijd beter is blijkt wel uit de vergelijking met professionele fotografie. Door hoogstaande fotobeelden aan elkaar te stitchen creëer je met een fisheye lens het gevoel alsof je midden in een kamer staat. Door in een hoge resolutie te fotograferen kan je de bezoeker ook de optie bieden om in te zoomen op interessante onderdelen.
Waar ligt naast de beeldkwaliteit nog een ander groot verschil? De interactie met de gebruiker. Ondanks dat Flash prima mogelijkheden biedt om aan video interactieve elementen toe te voegen wordt daar nu geen gebruik van gemaakt. In ons voorbeeld van een virtuele tour komt alle belangrijke informatie bij elkaar. Naast het beeld van alle kamers en buitenruimte, kan de bezoeker zelf bepalen welke kant hij oploopt, stop, inzoomt, doorloopt naar een volgende kamer, in de plattegrond navigeert of op informatie iconen in het beeld klikt. De huizenkoper bevredigt dus zijn eigen informatiebehoefte.
We mogen dan ook concluderen dat 360° fotografie te snel op de reservebank is beland of matig wordt toegepast. Juist door de uitstekende beeldkwaliteit en de integratie van informatie bieden 360° virtuele tours een uitstekend platform om je woning op een professionele wijze te presenteren.
donderdag 5 maart 2009
In gesprek met Ahmed Aboutaleb...
Als voorzitter van de Creative Factory Business Club een mooi gelegenheid om de relatie tussen de haven, de medische sector en de creatieve industrie in Rotterdam bespreekbaar te maken.
Deze drie economische pijlers zijn door het college van B&W aangewezen als sectoren waarop Rotterdam zich wil onderscheiden en profileren.
Helaas is de onderlinge samenwerking tussen de drie verschillende bloedgroepen nog niet merkbaar in de stad. Vandaar dat ik dit punt ter sprake heb gebracht. Het old boys network van de havenbaronnen, de specialisten uit de medische sector en de over de stad uitzwermende creatieven als architecten, designers, kunstenaars etc. laten zich lastig vereenigen en spreken vaak een andere taal. In plaats van branche gerelateerde netwerkclubjes moet er meer werk gemaakt worden van initiatieven als het Rotterdams ondernemersontbijt of een ondernemerscafe waar je collega ondernemers uit andere branches tegen komt.
Laten de creatieven in de stad samen met enthousiaste ondernemers uit de haven en medische wereld een terugkerend evenement opzetten om de drie werelden bij elkaar te brengen. Een idee dat ik met Aboutalab heb besproken is om handelsmissies te laten vergezellen van creatieve ondernemers die aansluiten bij de thema's van de missie. Dan kunnen ze meteen de gemeente en de deelnemende bedrijven helpen in het zich professioneel presenteren. De grote bedrijven sponsoren dan op hun beurt de kleinere creatieve ondernemers om deel te nemen aan de handelsmissie.
Van 9 tot en met 15 mei organiseert de Kamer van Koophandel een handelsmissie naar Argentinië en Chili. Wie gaat er mee??
zondag 1 maart 2009
Welk verhaal vertel jij?
Intrigerende verhalen boeien mensen al eeuwenlang. Van de dorpsomroeper tot de moppentapper in de kroeg. Steeds meer organisaties zien in dat storytelling de dialoog met de klant op gang brengt. Organisaties als Virgin, Innocent en The Body Shop laten door een helder en goed doordacht verhaal zien waar ze vandaan komen, waar ze voor staan en waar ze naar toe willen. Niet door middel van droge cijfers of saaie jaarverslagen met een visie en missie. Maar door middel van aansprekende leiders, sociale en duurzame activiteiten.
Storytelling is een methode waarmee via beelden, emoties en gebeurtenissen een verhaal wordt verteld. Een verhaal kan op een traditionele manier worden verteld. Technologische ontwikkelingen stellen ons in staat om andere middelen en media in te zetten om je verhaal met je doelgroep te delen. Het internet, via sociale netwerken, fan sites, games, blogs en fora, maar ook mobiel (twitter, mobiele blogs, foto's en video) bieden uitstekende mogelijkheden om je verhaal te laten landen.
De kunst is vervolgens je verhaal niet al te krampachtig te willen sturen. Het internet heeft aangetoond dat de macht is verschoven naar het publiek. Alleen door waar te maken waar je voor staat en door in gesprek te blijven met je doelgroep en stakeholders creëer je voldoende transparantie en begrip.
Aan het vertellen van verhalen liggen een aantal basiselementen ten grondslag:
- Kader: schets voor de ontvanger van het verhaal een achtergrond; geef een gevoel van tijd en plaats.
- Personages: door identificatie met een personage raakt de luisteraar betrokken bij het verhaal dat daardoor relevant wordt.
- Plot: verbindt de gebeurtenissen in het verhaal aan elkaar, het is de bedding can de verhaallijn.
- Onzichtbaarheid: het bewustzijn voor de verhalenverteller verflauwt als de luisteraar zich toespitst op een goed verhaal. Als mensen verdiept raken in een goede film of boek, verdwijnt het medium zelf naar de achtergrond.
- Stemming: muziek, licht en woordgebruik bepalen de emotionele toon van het verhaal.
- Beweging: in een goed verhaal is de opeenvolging en de stroom van gebeurtenissen duidelijk en interessant. De verhaallijn stokt niet.
Los van het zelf vertellen van je verhaal als organisatie, kan je je doelgroep ook faciliteren om zelf hun verhaal te vertellen en te delen met andere. Creëer een platform, biedt klanten een omgeving waar ze zich vrij kunnen uiten. Dit levert een goed inzicht op hoe klanten over je product of dienst denken en hoe ze er met andere over praten. Voor Eneco energie ontwikkelden we in 2007 een foto community waarmee consumenten hun gevoel bij verschillende energie gerelateerde thema's konden verbeelden via ingezonden foto's. Dit leverde naast duizenden positieve reacties ook uitstekend inzicht op in hoe je energie het beste over het voetlicht kan brengen.
Begin vandaag nog met jouw verhaal. Is je story interessant genoeg om te delen? Welke waarden vertegenwoordig je en delen je klanten die ook? Hoe laat je consumenten jouw verhaal doorvertellen? Je zult zien dat een goed en helder verhaal je helpt om je organisatie, product en dienst beter onder de aandacht te brengen bij je doelgroep zonder gebruik te maken van storende en opdringerige reclameboodschappen.