woensdag 11 maart 2009

360° virtuele tour versus video

Vandaag meldde het blad Vastgoedmarkt dat het gemiddeld aantal dagen dat een woning te koop staat is toegenomen van 200 naar 380 dagen. Huizenverkopers die hun woning professioneler en aantrekkelijker presenteren worden daarvoor beloond door een hogere positie op huizenwebsites.

Tien jaar geleden deed de panorama foto online zijn intreden. Met een 360° beeld werden potentiële huizenkopers verleid om een bezichtiging te maken. Inmiddels lijkt de 360° panorama in de vergetelheid te zijn geraakt en is video
hot. Mede dankzij youtube en het gemak waarmee iedereen een filmpje kan maken, bekijkt de koper online via een video zijn toekomstige huis.

Maar hebben we 360° beelden niet te snel in de hoek geschoven? Reden voor Sotopia concepts om op basis van onze flash technologie een 360° virtual tour te maken en deze te vergelijken met videopresenties van Housemovie.nl en ABC development.

Wat opvalt is dat de video's alleen lineair zijn te bekijken. De bezoeker leunt achterover en bekijkt passief het filmpje. Zelfs als de mogelijk bestaat om per ruimte een aparte video te bekijken, ben je gedwongen om het scenario van de filmer te volgen. Daarnaast is het beeld onscherp en wazig.

Dat nieuw dus niet altijd beter is blijkt wel uit de vergelijking met professionele fotografie. Door hoogstaande fotobeelden aan elkaar te
stitchen creëer je met een fisheye lens het gevoel alsof je midden in een kamer staat. Door in een hoge resolutie te fotograferen kan je de bezoeker ook de optie bieden om in te zoomen op interessante onderdelen.

Waar ligt naast de beeldkwaliteit nog een ander groot verschil? De interactie met de gebruiker. Ondanks dat Flash prima mogelijkheden biedt om aan video interactieve elementen toe te voegen wordt daar nu geen gebruik van gemaakt. In ons voorbeeld van een virtuele tour komt alle belangrijke informatie bij elkaar. Naast het beeld van alle kamers en buitenruimte, kan de bezoeker zelf bepalen welke kant hij oploopt, stop, inzoomt, doorloopt naar een volgende kamer, in de plattegrond navigeert of op informatie iconen in het beeld klikt. De huizenkoper bevredigt dus zijn eigen informatiebehoefte.

We mogen dan ook concluderen dat 360° fotografie te snel op de reservebank is beland of matig wordt toegepast. Juist door de uitstekende beeldkwaliteit en de integratie van informatie bieden 360° virtuele tours een uitstekend platform om je woning op een professionele wijze te presenteren.


Geen opmerkingen: