zondag 22 maart 2009

Van Crisis naar Project - nieuwe kansen voor co-creatie in stedenbouw


Afgelopen vrijdagavond vond er een lezing plaats in het Nederlands Architectuur Instituut over hoe ondanks de de Credit Crunch professionals (architecten en stedenbouwkundig) en gemeenschappen op een positieve manier met de gevolgen van de crisis om kunnen gaan: tips voor creatief crisismanagement.

Bizar om te zien hoe hele wijken en voorsteden in de Verenigde Staten ontvolkt worden en mensen in tenten in parken wonen terwijl hun huizen leeg staan of voor $ 500 worden verkocht. Je vraagt je af of financiële instelling en gemeenschappen baat hebben bij leegstand.

Als oplossing werd gesproken over overbruggingskredieten, herfinanciering van hypotheken en investeren in duurzame woningen (zowel qua materiaalgebruik als isolatie).

Los van het hele financiële vraagstuk is het interessant om te onderzoeken of de huidige situatie een kans biedt om toekomstige bewoners hun eigen stad of buurt vorm te geven. Projectontwikkelaars en corporaties hebben het moeilijk in tijden van een vastgelopen woningmarkt. Helpt dan bijvoorbeeld een online community waar bewoners inspraak krijgen in hoe hun woonomgeving en woning er uit gaat zien?

Nieuwbouwprojecten worden vaak gekenmerkt door een matige communicatie tussen gemeente, bouwer / aanmemer en kopers. Een online community help kopers dan elkaars vragen te beantwoorden, zich te verenigen bij problemen en een sterkere cohesie te creëren tussen de bewoners onderling.

Financiële problemen worden er niet mee opgelost maar de vastgoedbranche zou er goed aan doen om een volgende stap te zetten in online communicatie. Van ieder bouwproject is inmiddels wel een aparte website. Eénrichtingsverkeer in communicatie is hier wel schering en inslag. Laten ze een voorbeeld nemen aan de gemeente Smallingerland. Co-creatie in vastgoedland zal Nederland een kleurrijker beeld geven, misschien eerst maar de tentoonstelling in het Nai bezoeken.

Geen opmerkingen: