vrijdag 6 februari 2009

Praktische vragen bij de totstandkoming van een maquette


Als u op het punt staat om een maquette te (laten) vervaardigen zijn de volgende vragen relevant: - Welk materiaal gaat u gebruiken en wat zijn de eigenschappen van het materiaal? - Hoe geef je de werkelijke bouwmateriaal in abstractie weer, hoe kan je ze vereenvoudigt weergeven? - Welke schaal hanteer je om voldoende detail aan de doelgroep te kunnen communiceren, wat is de doelstelling van de maquette? - Moet de context van het werkelijke gebouw worden getoond, hoe belangrijk is die omgeving? Tekeningen en maquettes zij abstracte representaties. Als ontwerper of architect biedt het je de mogelijk om je ideeën en concepten twee- en driedimensionaal weer te geven in ruimte en vorm.

Sotopia concepts vervaardigt fysieke schaalmodellen en maquettes op basis van uw tekeningen. De tekeningen zetten we om in 3D. Vervolgens maken we gebruik van onze Zprinter 650 full color 3D printer om prachtige maquettes te maken in slechts enkele dagen.

Parasitisch ontwerp

Materiaal- of kleurverschil geeft duidelijkheid tussen bestaande en nieuwe elementen. Het ontwerp voor bijvoorbeeld een aanbouw wordt in balsa hout weergegeven en het bestaande gebouw wordt in spaanplaat gemaakt.


Landgebonden

De binding van het gebouw met het land kan worden benadrukt door een overdreven fundering toe te passen in de maquette. De hoek en vorm van de buitenkolom worden doorgevoerd in de diepte, vorm en articulatie van de maquettebasis.


Massingmaquette


Massingmaquettes representeren de massa's en volumes van een gebouw. Ze worden gebruikt voor het bepalen en vergelijken van de relatieve vorm en afmeting van een gebouw, ten opzicht van de aangrenzende bouwcontext. Om de wisselwerking van nieuwe gebouwen en ruimtes met bestaande condities aan te geven, wordt vaak contextuele informatie aan een maquette toegevoegd.


Studiemaquette


Studiemaquettes worden gebruikt voor het vaststellen van ideeën. Deze maquettes kunnen makkelijk worden aangepast om te ontdekken, te inspireren en te onderzoeken. Ze zijn puur voor het genereren van ideeën en niet geschikt voor de uiteindelijke representatie. Ze maken dus deel uit van het iteratieve ontwerpproces.


Topografische maquette


Topografische maquettes representeren veranderingen van het landschap bij bijvoorbeeld een wijziging in het bestemmingsplan. De diktes van de contouren worden bepaald door de schaalgrootte.


Presentatiemaquette


Presentatiemaquettes worden gebruikt voor het representeren van de uiteindelijk ontwerpideeën. Ze representeren niet het proces, maar het uiteindelijke product (gebouw). De maquettes zijn meestal net afgewerkt en maken gebruik van de meest representatieve materialen.

Geen opmerkingen: