vrijdag 6 februari 2009

Architecten in zwaar weer

Onderzoek van de Bond van Nederlandse Architecten onder architecten wijst uit dat vooral de grotere bureaus ernstig worden getroffen door de kredietcrisis. Architectuurbureaus zijn vooral bang dat ze gekwalificeerd personeel moeten laten gaan die ze later bij het aantrekken van de markt niet om moeilijk weer terug in dienst kunnen krijgen.

Bron: BNA

De belangrijkste redenen voor de terugval van opdrachten zijn financiële problemen bij opdrachtgevers en een gebrek aan vertrouwen om aan een nieuw project te beginnen.
De gevolgen zijn het grootst in de woningbouwsector: voor 73% van de deelnemende bureaus zijn de gevolgen het grootst in deze sector. Na de woningbouw, worden de kantorenmarkt en de gemengde projecten geraakt.

Architectenbureaus moeten veel gekwalificeerd personeel laten gaan. Voor de nieuwe generatie architecten zijn er nauwelijks mogelijkheden. Als de branche nu flink uitgedund wordt en goeddraaiende bureaus door het stilvallen van projecten in de problemen komen, gaat veel kennis en kwaliteit verloren van een toonaangevende branche in Nederland.

Het is van groot belang dat de opdrachtenstroom weer op gang komt. De BNA doet daarom een dringend beroep op de Nederlandse overheid om de mogelijkheden aan te grijpen om de architectenbranche te helpen:

* Het Rijk moet bij de steun aan de financiële sector de harde voorwaarde stellen dat financieringen van projecten, kredieten en hypotheken weer op gang moeten komen.

* De overheid kan als opdrachtgever en belangrijke partner bij veel projecten, een daadwerkelijke impuls geven door naar voren halen van overheidsprojecten, zoals geplande publieke gebouwen, scholen of zorggebouwen.

* Ook kan de overheid extra stimuleringsmaatregelen nemen: gemeenten kunnen bijvoorbeeld grondkosten verlagen of financiële middelen inzetten of garant staan, zoals de gemeente Rotterdam recentelijk heeft gedaan.

* De BNA roept de overheid verder op om het consumentenvertrouwen zo snel mogelijk weer op peil te brengen en alles eraan te doen om de koop- en verkoop van woningen te stimuleren.

Commentaar: vooral meer transparantie en duidelijk voor (kleinere) ondernemingen is gewenst op het gebied van krediet verstrekking. Het voordeel van de huidige situatie is wel dat de overheid of geldverstrekkers enigszins kunnen sturen op echt zinvolle bouwprojecten van hoogwaardige kwaliteit in plaats van massaproductie van trieste vinnexwijken.

Kunnen architecten en ervaren personeel van architectuurbureaus die 'overbodig' zijn niet worden ingezet in andere branches. Op die manier kan hun kennis gebruikt worden om alvast te werken aan (toekomstige) infrastructurele uitdagingen.

Geen opmerkingen: