maandag 15 december 2008

Zorgvuldigheid gewenst bij het ontwerpen van uw maquette

Stel u koopt een appartement vanaf een plattegrond en een maquette. Later blijkt dat een nieuw te bouwen pand niet is getoond. Dit gebouw blijkt echter uw aanzicht aanzienlijk te beperken. Wat nu?

Recent heeft de Rechtbank Haarlem geoordeeld over de verkoop van een appartement in een nieuw te bouwen appartementencomplex in een nog te ontwikkelen gebied. De verkoper had een verkoopbrochure laten opstellen met een ingetekende plattegrond van het complex en de overige nieuwbouw in de omgeving. Daarnaast had de verkoper een maquette laten maken die bij de verkopend makelaar te bezichtigen was.

Achteraf bleek dat op het plattegrond en in de maquette één nieuw te bouwen pand niet was getoond, namelijk een stationsgebouw dat het uitzicht vanuit het verkochte appartement aanzienlijk zou beperken.

Uitspraak

De rechtbank oordeelde dat de koper – 81 jaar oud, niet in de omgeving woonachtig en niet bijgestaan door een makelaar – het vrije uitzicht vanuit het appartement had mogen verwachten. De verkoper had de koper over het nieuwe stationsgebouw moeten inlichten, gelet op de grote kans dat dit gebouw het uitzicht zou beperken. Dit ondanks dat tijdens de verkoop nog geen concrete plannen bekend waren over de bouw daarvan. De verkoper wist namelijk uit het bestemmingsplan dat er een stationsgebouw zou kúnnen komen. De koper had zodoende van de koop mogen afzien.

Kortom: een correcte maquette die alle omgevingselementen toont is van groot belang. Sotopia concepts maakt maquettes op basis van tekeningen van project ontwikkelaars of architecten. Door de unieke en innovatieve methode van maquettebouw kunnen we niet alleen sneller maar ook voordeliger maquettes vervaardigen. Last minute aanpassingen kunnen snel worden doorgevoerd.

Geen opmerkingen: